Sportrevalidatie

Bij een sportrevalidatie wordt er specifiek getraind op bewegingen die voorkomen bij een sport, zodat de sporter in kwestie weer op zijn/haar gewenste niveau terug kan komen. Dit gaat verder dan een gewone revalidatie. Bij een sport vraagt het lichaam om uiterste bewegingen en kracht die je in het dagelijks leven niet nodig hebt. Om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden is het belangrijk goed naar de sport te kijken en welke bewegingen hiervoor nodig zijn.

Dit zal namelijk voor een voetballer anders zijn dan voor iemand die hockeyt of volleybalt. Binnen Fysiowillem vinden wij het belangrijk dat we naast de patiënt gaan staan en een gedegen plan maken gericht op de sport die zij/hij weer wil beoefenen. De praktijk en de andere disciplines binnen de praktijk bieden veel kennis en kunde aan zodat we dit proces zo goed mogelijk kunnen begeleiden.

Voorbeeld

een voetballer die terugkomt na het afscheuren van zijn achillespees. Deze betreffende patiënt zal in de laatste fase van zijn herstel weer op het sportveld aan de slag willen gaan. Echter is de stap van een simpele oefening met gewichten na een complexe beweging zoals het kappen, draaien en passeren van een tegenstander vaak veel te groot. Tijdens de sportrevalidatie wordt er specifiek getraind op voetbal specifieke oefeningen. Door deze training zal de overgang tussen praktijk en in dit geval voetbal zo klein mogelijk worden. Dit zorgt ervoor dat de kans op terugval bij blessures wordt geminimaliseerd.